Contenciosos contra la Generalitat en matèria de subvencions als CET: situació actual 

Josep M.Solanellas i Marc Vilar, durant la xerrada
D’esquerra a dreta, Josep M.Solanellas i Marc Vilar

25 de juny de 2018.- La situació dels diversos contenciosos oberts els últims anys pels Centres especials de treball (CETs) i la federació contra les subvencions de la Generalitat en matèria de Salari Mínim Interprofessional (SMI) i Unitats de  Suport a l’Activitat Professional (USAP) va ser el tema central d’una xerrada oferta el 22 de juny a la seu de FECETC per part de l’advocat del Col·lectiu Ronda i col·laborador de la federació, Marc Vilar. La sessió va ser presentada pel vicepresident de la federació, Josep M.Solanellas, el qual va recordar que els litigis van començar ara fa nou anys tot coincidint amb l’esclat de la crisi econòmica.  A continuació, va introduir l’origen del primer recurs, la llei de l’Estat 27/2009 que, “per minimitzar l’impacte de la crisi als centres especials”, augmentava del 50 al 75 per cent el percentatge de SMI abonat per l’administració a tots els treballadors dels CET, amb caràcter retroactiu a 30 juny. A Catalunya, continuà Solanellas, encara no s’ha pagat aquell 25 per cent addicional corresponent a juliol-desembre del 2009, malgrat totes les gestions i recordatoris fets per la federació als successius governs de la Generalitat, així com la petició feta a Madrid perquè  reconegui en un document que en el seu moment es va fer la transferència corresponent.

Marc Vilar va explicar que davant aquest impagament 28 CETs van presentar un contenciós col·lectiu. A principis de juliol d’enguany el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha de prendre una decisió i la sentència es coneixerà unes setmanes després.

A continuació, d’una manera molt clara i entenedora, i en presència d’una trentena d’associats, Vilar va parlar de les sentències guanyades per diversos CETs a títol individual sobre subvencions en concepte d’SMI dels anys 2011, 2012 i 2013 i en concepte d’USAP 2011. En aquests casos, les sentències anul·laven resolucions administratives de la subvenció en cada cas i es van abonar les diferències calculades d’acord amb les bases de les convocatòries. Eren unes convocatòries que congelaven els imports que s’abonaven als CET, encara que creixés el nombre de treballadors (en canvi, si es reduïa, es retallava també l’ajut).

En la sessió es va parlar també de les sentències sobre els recursos a les bases de la convocatòria dels ajuts SMI del 2014 i USAP de 2015, aquest cop arran d’una impugnació per part de la federació. Les sentències van anul·lar les clàusules que determinaven l’import màxim calculat d’acord  amb la plantilla de maig de 2011; a més, calia tenir el CET registrat abans de gener de 2011 per beneficiar-se de les subvencions de l’SMI. Quant a l’USAP, l’import es determinava per la plantilla de gener del 2011 i calia estar registrat  abans d’aquella data. Per al tribunal, aquests criteris són il·lògics i no estan justificats, però no diu quin hauria de ser el contingut de les bases. La sentència no anul·la totes les bases, només els punts relatius a aquests criteris. Ara caldrà esperar els dos mesos de termini (finals de juliol) que té la Generalitat per a l’execució voluntària de les sentència i veure si no fa res o bé convoca de nou les subvencions modificant les clàusules anul·lades. Per a Vilar “l’execució és complicada”. Ara, els CET, a títol individual, es podrien plantejar, segons com s’executi la sentència, reclamar els imports no abonats per mitjà d’un procediment “extraordinari i excepcional de revisió d’ofici d’actes nuls”.

L’advocat es va referir així mateix a una sentència guanyada per un CET sobre les subvencions del 2015; el CET havia argumentat que la Generalitat no havia justificat perquè només abonava un percentatge del mes de novembre, com havia calculat l’import corresponent a aquest mes i perquè no satisfeia la part corresponent a la paga extraordinària de nadal. El Tribunal va donar la raó al CET en aquest punt. També en aquest cas altres CETs podrien recórrer ara a un procediment de reclamació extraordinari i excepcional.

Finalment es van abordar els recursos contra les bases de la convocatòria, de maig de 2017,  que donava prioritat a les subvencions a les persones amb discapacitat amb especials dificultats, de manera que la resta cobrarien en funció de la disponibilitat pressupostària. El recurs discuteix que la Generalitat pugui prioritzar, ja que no té competència en aquest camp en tractar-se d’una normativa estatal i, per tant, no pot modificar un aspecte bàsic de la concessió dels ajuts. En la mateixa línia, una ordre posterior, del setembre de 2017, establia que només les persones amb especials dificultats cobrarien el 50 per cent de l’ajut SMI que marca la llei, mentre que a resta percebrà només el 25 per cent. Ara, amb l’ordre relativa a la convocatòria de les subvencions del 2018, que continua amb la priorització, s’ha demanat que l’últim recurs ampliï el seu objecte amb aquesta nova resolució, que remet contínuament a l’ordre de maig de 2017.

Futur

Per a Marc Vilar, és molt positiu que hi hagi sentències que donen la raó a la federació i als centres especials de treball. L’expresident de la federació, Julio Martínez, que ha seguit de prop l’evolució dels contenciosos, calcula que l’import global del deute pendent acumulat al llarg d’aquests anys és d’uns 25 milions d’euros i va dir que la FECETC no ha estat l’única entitat que ha interposat recursos contra les resolucions i normes de la Generalitat.

Així mateix, i a banda de les mesures que pugui prendre cada CET, va anunciar que -després d’una etapa de fortes discrepàncies entre les diferents federacions i associacions del sector dels centres especials de treball que ha dificultat l’acord- el COCARMI, principal plataforma de la discapacitat a Catalunya, serà a partir d’ara l’interlocutor davant la Generalitat en aquest tema i assumeix la reclamació de l’assumpció de la resolució aprovada l’any passat al Parlament.

Sí, i millor! amb 2% de treballadors amb discapacitat. Decret 86/2015.

La xerrada de Marc Vilar va ser una nova ocasió per donar a conèixer entre els socis els missatges i els materials informatius de la campanya Sí, i millor! amb 2 per cent de treballadors amb discapacitat per fomentar la contractació de persones amb discapacitat a l’empresa i informar de l’obligatorietat que tenen totes les empreses, amb més de 50 treballadors, de reservar un 2 per cent dels seus llocs de treball a les persones amb discapacitat.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s