Les persones amb especials dificultats d’inserció, una prioritat de l’actual programa SIOAS

Barcelona, 10 de gener de 2018.- L’actual convocatòria del programa de Serveis Integrals d’Orientació, Acompanyament i Suport a la inserció de les persones amb discapacitat o trastorns de la salut mental (SIOAS) posa un especial èmfasi en les persones que tenen unes especials dificultats per accedir al mercat de treball. Es considera que tenen especials dificultats les persones amb discapacitat psíquica, física o sensorial amb un grau igual o superior al 65 per cent i persones amb trastorn de la salut mental.

En el cas de les persones amb trastorns de salut mental, és un col·lectiu molt divers (diferents diagnòstics,  graduacions, graus d’afectació i compensació farmacològica) en el qual es veuen afectades la motivació respecte del treball, el grau de fatigabilitat, l’autonomia, l’ansietat, l’estat d’ànim general, la capacitat de decisió, la comunicació… També s’han del considerar les dificultats d’adaptació, d’aptituds socials, de dèficits cognitius o de de crisi constants. Ara bé, la principal barrera amb què es troben és bàsicament social perquè és un col·lectiu molt estigmatitzat i rebutjat per la població i pel teixit empresarial.

Atesa la complexitat de moltes situacions, des de FECETC treballem atenent les necessitats de cada persona però a partir de nivells generals d’intervenció; d’una banda, persones amb discapacitat reconeguda o trastorns de la salut mental sense risc d’exclusió social, és a dir, persones que degut al grau de discapacitat i/o al context personal, social i laboral, precisen d’una atenció moderada. En aquest cas, el servei és un recurs més en la seva recerca d’un lloc de treball. Són persones amb una bona compensació i bones relacions personals, amb un perfil vocacional/professional prou clarificat (saben en què volen treballar i tenen les competències base per tal de  fer-ho) però tot i així precisen de recursos i acompanyament de “baixa” intensitat.

D’altra banda, persones que requereixen d’un acompanyament i/o suport més intens i específic. La majoria presenten carències i necessitats que han de ser cobertes prèviament a considerar-los en situació òptima per ser candidats/es a ofertes de treball. Aquestes carències poden ser d’ordre formatiu, adquisició de competències professionals o d’actualització del seu perfil laboral, però sovint presenten també mancances de tipus emocional, de desenvolupament i maduració personal i en les habilitats per establir i mantenir relacions personals satisfactòries i assertives. El suport en aquests casos ha de ser  intensiu i continuat, amb un dispositiu molt personalitzat i amb un monitoratge referencial.

Com sempre, si teniu dubtes o voleu conèixer més detalls del programa SIOAS, necessiteu assessorament per trobar feina o bé sou una empresa i desitgeu contractar persones amb discapacitat o trastorns de salut mental, no dubteu a adreçar-vos al nostre Servei d’Intermediació Laboral (SIL), que encapçala Ruth Trabal:

laboral@fecetc.org.

Tel 93 313 48 95

 

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s